Üretici pancar bedelini alıyor, Konya’da ticaret canlanıyor .
Konya Şeker’den Üreticiye 450 milyon lira
Yaptığı yatırımlarla tarım sektörünün kalkınması ve tarımsal sanayinin gelişiminde öncü konumda olan Konya Şeker, avanslardan sonra kalan bakiyeyi de bugün üreticilere ödüyor ve 2010/2011 yılı kampanya döneminde toplamda 450 milyon liralık pancar bedeli ödemelerini tamamlıyor.
2010/2011 kampanya döneminde Konya Şeker hinterlandında bulunan ekim alanlarında 22 bin 500 aktif üretici tarafından yaklaşık 3.446.000 ton şeker pancarı üretimi gerçekleştirildi. Son on yıldır olduğu gibi ürün bedellerinin yarısından fazlasını bu kampanya döneminde de gübre, tohum, mazot, ilaç, şeker gibi ayni avans ve nakdi avans olarak üreticilerine, pancarı teslim almadan önce ödeyen Konya Şeker artık gelenek haline getirdiği uygulamayla pancar bedellerini de gününde ödüyor.
PANKOBİRLİK ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, kampanya döneminin başlangıcından itibaren daha pancarı teslim almadan üreticiye avans olarak 236 milyon TL’lik peşin ödeme yaptıklarını ve bugün gerçekleştirilecek ödeme ile birlikte Konya Şeker’in bu yıl üreticilere toplamda 450 Milyon TL’lik şeker pancarı bedeli ödemesini gerçekleştirmiş olacağını belirterek şu açıklamayı yaptı;
“Biz her yıl olduğu gibi bu yıl da pancarı teslim almadan üreticilerimize karşı yükümlülüğümüzü yerine getirmiştik. Üreticimizi pancar tohumunu henüz tarlaya atmadan önce desteklemeye başlamıştık. Bu desteğin erken başlaması bizim açımızdan elzemdir ve üreticimize karşı da asli vazifemizdir. Çünkü bizim olmazsa olmazımız üreticinin tarımsal faaliyetini sürdürmesidir. Nakdi ve ayni avans uygulaması da bu amacı gerçekleştirmenin en önemli ayaklarından biridir. Biz üreticimizi tarlasını ekime hazırlarken, ekerken, çapalarken, sularken velhasıl üretimin hiçbir aşamasında ele güne muhtaç etmedik, etmeyeceğiz. Çünkü biz şunu biliyoruz, üretici üretimin finansman boyutunda tefecinin eline düşerse emeğinin karşılığı olarak kazandığına başkaları ortak olur. Girdi temin edemezse o tarlalar ya boş kalır ya da ürün niteliğinden çok şey kaybeder.
Bizim amacımız hem üreticiyi, hem üretimi hem ürünü korumaktır. Nitekim bu amacın hâsıl olduğu da rakamlarla ortadadır. Konya Şeker hinterlandında hiçbir üretici tarlasını hazırlayamadığı, tohum bulamadığı ya da gübre, ilaç temininde sıkıntı yaşadığı için üretimden vazgeçmiyor. Bu on yıldır böyle. Üretim rakamları da ortada şeker pancarı üretimi hiç geriye gitmedi. Üretici kota ile ne kadar üretim miktarı belirlenmişse gramı gramına doldurdu. Şimdi de avans uygulaması ile desteğimizi eksik etmediğimiz üreticimize 2010/2011 kampanya dönemi için pancar bedeli ödemelerini tamamlıyoruz. Alınlarındaki ter kurumadan ve yüzlerini güldürecek bir ödeme yapıyoruz.
Yaptığımız ödeme ile sadece üreticinin yüzü gülmeyecek. Konya ekonomisi, ticareti de üreticinin eline geçecek bu parayla canlanacak. Esnaf da tüccar da büyük küçük sanayin de nefeslenecek. Yani üreticiye alın terinin, emeğinin karşılığı ödenen 450 milyon lira ile Konya ekonomisi de canlanacak.
Yıl içinde binlerce üreticiye peyder pey ödenen bu miktarın küçük esnaftan başlayarak Konya ticaretine ve sanayisçok ine can suyu, doping olmasını arzuladık. Bunu yaparken de yatırımlarımızı frenlemedik, tarımın geleceği için ve daha çok üretim için atacağımız adımları ertelemedik. Konya Şeker’in üretici, üretim ve ürünü mübarek sayan yaklaşımı dün olduğu gibi yarınlarda da devam edecek ve Konya Şeker varlık sebebi olan çiftçimize ve tarıma desteğini sürdürecektir.”
Bu arada pancar bedellerini almaya başlayan üreticiler de, Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk ve Konya Şeker’den duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Üreticiler, bugüne kadar kendilerine gösterilen yakın ilgi ve destekten dolayı başta Konuk olmak üzere tüm Konya Şeker camiasına teşekkür ettiklerini söylediler.
www.recepkonuk.com.tr