TORKU İLE ÇİFTÇİNİN YÜZÜ GÜLÜYOR, KONYA’DA ÜZÜM BAĞLARI BÜYÜYOR
Konya Şeker’in Torosların merkezine inşa ettiği Torku Meyve Suyu, Sirke ve Pekmez Üretim Tesisi, bu yıl da aracısız doğrudan çiftçiden üzüm aldı, Konya ve Karaman’ın Bozkır, Güneysınır, Hadim, Taşkent, Yalıhüyük, Ermenek, Başyayla, Sarıveliler ve Ahırlı ilçeleri ile bu bölgede bulunan bütün kasaba, köy ve mahallelerin üzüm üreticileri kazançlı çıktı. Torku’nun üzüm için belirlediği 1 lira 80 kuruşluk fiyattan oldukça memnun olan çiftçiler, PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk’a duacı olduklarını ifade ettiler.
KONYA ŞEKER’İN MODELİ, TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLMALI
Torku Meyve Suyu, Sirke ve Pekmez Üretim Tesisi bu yıl da, , Konya ve Karaman’ın Bozkır, Güneysınır, Hadim, Taşkent, Yalıhüyük, Ermenek, Başyayla, Sarıveliler ve Ahırlı ilçeleri ile bu bölgede bulunan bütün kasaba, köy ve mahallelerinin çiftçisinden doğrudan üzüm aldı ve çiftçiyi mutlu etti. Torku Meyve Suyu, Sirke ve Pekmez Üretim Tesisinin sadece üretici vasfına haiz üreticilerden üzüm alımı yapmasının hem üreticinin ürettiğinden daha çok kazanması hem de bölgedeki üzüm ve meyve üretiminin artması açısından önemli olduğunu söyleyen Bozkır ve Hadim Belediye Başkanları ile Bozkır Ziraat Odası Başkanı, PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk'a teşekkür ettiler.
Tarımsal arazi açısından Konya’nın diğer ilçelerine göre dezavantajlı olan Konya ve Karaman’ın Bozkır, Güneysınır, Hadim, Taşkent, Yalıhüyük, Ermenek, Başyayla, Sarıveliler ve Ahırlı ilçeleri ile bu bölgede bulunan bütün kasaba, köy ve mahallelerin dağlarının tekrar bağ olmaya başladığını belirten bölge üreticileri, Torku’nun yaptığı Meyve Suyu, Sirke ve Pekmez Üretim Tesisi ile bölge çiftçisi için yeni bir gelir kapısı açıldığını söylediler.
Fabrikanın doğrudan üreticiden alım yapması sayesinde üzümün çiftçinin yüzünü güldürecek fiyattan satılabildiğini ifade eden çiftçiler, PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk’a duacı olduklarını ifade ettiler.
Konya Şeker’in, doğrudan üzüm üreten çiftçiden ürün aldığını ifade eden çiftçiler, "bu sayede kimse bizim ürünümüz üzerinden komisyon alamıyor, kazancımıza ortak olamıyor, hem biz emeğimizin karşılığını alıyoruz, hem de ürünümüzden üretilen meyve suları uygun fiyatlarla tüketiciyle buluşuyor, insanlarımız, uygun fiyata sağlıklı gıda tüketmiş oluyorlar" dediler.
Ülkemizde gıda fiyatları nedeniyle tarladaki üreticinin pahalı ürettiğine yönelik bir ezberin yıllardır tekrarlandığını belirten bölge Belediye Başkanları da “tarla ve market arasındaki uçurumun sebebi üretici ile tüketici arasına veya üretici ile fabrika arasına giren aracılardır. Araya ne kadar çok aracı girerse, ürün üzerinden aracıların kazandığı komisyon, kar gibi üretimle ilgisi olmayan kazançlar yüzünden üreticinin eline geçen ile tüketicinin ödediği para arasındaki makas o kadar çok açılıyor. Bu makası kapatmanın yolu üretici ile tüketiciyi ya da üreticinin ürünü ile fabrikayı aracısız buluşturmaktır. Konya Şeker’in yaptığı budur. Konya Şeker’in bölgemizde üzüm için tek muhatabı üreticidir. Hal böyle olunca üreticinin de yüzü gülüyor, işletme de başarılı oluyor. Bu model Türkiye’de tarım sektörü ve gıda sanayi için örnektir. Bu model üreticiyi desteklerken tüketicinin de kaliteli ve güvenilir gıdaya erişilebilir fiyatlarla erişmesini sağlayacak modeldir. İnşallah ülkemizde ve bölgemizde bu örnekler daha da çoğalır” dediler.
BİREBİR ÇİFTÇİ İLE ÇALIŞINCA ORTAYA BÖYLE BİR BAŞARI ÇIKTI
Hadim Belediye Başkanı Ahmet Hadimioğlu, bölgenin arazi yapısı nedeniyle bölge çiftçisi açısından bağcılık ve meyveciliğin öneminin büyük olduğunu, Konya Şeker’in bu fabrikayı bölgeye kazandırarak üzüm ve elma gibi ürünlere yönelik talebi arttırdığını, bunun da bölge çiftçisinin üretiminin sürekli ve sürdürülebilir hale getirilebilmesi açısından büyük önem taşıdığını vurgulayarak PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk’a teşekkür etti.
Bozkır Belediye Başkanı İbrahim Gün ise yaptığı açıklamada Bozkır’ın dağlarının tekrar hayat bulmaya başladığını ifade ederek Konya Şeker Torku Meyve Suyu, Sirke ve Pekmez Üretim Tesisinin burada olmasının çok önemli olduğunu ifade etti. Başkan Gün şöyle konuştu: “Üreticilerimiz burada, ürettikleri ürünleri fabrikaya teslim ediyorlar, bugün üreticilerimizden 500 tona yakın üzüm alınmış, daha da alınacak. PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk bu bölgenin bir çocuğu olarak bu bölgeye bu fabrikayı kazandırdı, kendilerine çok teşekkür ediyorum. Ürettiklerimizi buraya verip buradan kazandığımızı da üretime yönlendiriyoruz, üretimin de sürekli olmasını böylece sağlamış oluyoruz. Konya Şeker buralarda toprak analizi yaptı. Bu bölgede hangi meyvenin yetişeceği tespit edilmiş oldu. Böylece üzümün ve elmanın bu bölgede çok iyi bir şekilde yetişeceği anlaşıldı. Zaten üzümümüz ve elmamız meşhurdur, bu tesisle de üzüm ve elmamız ekonomiye de kazandırılmış oldu, insanlarımız bu ürünlerden para kazanmaya başladı. Üzüm bağlarının aparatları dağıtıldı, çiftçiyi bilinçlendirme çalışmaları yapıldı. Birebir çiftçi ile çalışınca ortaya böyle bir başarı çıktı. Bu sene üzüm rekoltesi çok iyi, Bozkır elmasını da yavaş yavaş tekrar insanımıza sunacağız. Fabrikamız üzüm de alıyor, elma da alıyor. Bütün meyvelere yönelecek.” dedi.
TORKU SAYESİNDE KÖYE DÖNÜŞ BAŞLAYACAK
Üzüm için açıklanan rakamın çiftçileri memnun ettiğini belirten Başkan İbrahim Gün, “rakam, geçen yıla göre 3 kat artmış durumda. Çiftçimiz gerçek anlamda bayram yapıyor. Bozkırlılar olarak biz mutluyuz, memnunuz. Böylece tarımı kalkındırmış olacağız, insanlarımızı üretime yönlendirmiş oluyor Konya Şeker uyguladığı bu modelle. Bizim insanlarımızın çoğu gurbette çalışıyor, o gençlerimizin tekrar Bozkır’a dönmesinin yolu işte bu fabrikadan geçiyor. Dışarıda 3 bin lira kazanacaksa, burada 2 bin lirayı kabul eder gençlerimiz. İşte bu fabrika sayesinde başaracağız bunu, artık yeniden gençlerimiz buraya dönüp, burada neler yapabileceklerini düşünmeye başladı. Biz çiftçi olarak çalıştığımız sürece, ürettiğimiz sürece, belediyeler olarak gerekli desteği sağladığımız sürece, bu fabrikamız da burada olduğu sürece artış olacak, bölgemiz daha fazla kazanacak. Son günlerde yaşadığımız sıkıntılar bize üretmenin önemini bir kez daha göstermiş oldu. Dolayısıyla yeniden üretime insanımızı yönlendireceğiz, üreteceğiz, üreteceğiz, üreteceğiz. Böylece de kendi kendimize yeten bir toplum olacağız” diye konuştu.
KONYA ŞEKER, TÜRK TARIMINI DA KURTARACAK
Bozkır Ziraat Odası Başkanı Ali Köse de PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk’un oluşturduğu modelle, çiftçinin direk ürününü aracısız bir şekilde fabrikaya getirdiğini ve üreticinin kazandığını ifade etti. Bu modelin Türk tarımını kurtaracak model olduğunu ifade eden Ali Köse, “çiftçi domatesi üretiyor, domates çiftçiden 60 kuruşa alınıyor ama tüketiciye 6 liraya satılıyor. Buradan kim kazanıyor, aracılar kazanıyor. Biz bu modelin değişmesi gerektiğini, çiftçinin kazanması gerektiğini savunuyoruz. İşte bunu Recep Konuk’un kurduğu bu sistem sağlıyor. Konya Şeker Torku Meyve Suyu, Sirke ve Pekmez Üretim Tesisi çiftçiden direk olarak alıyor ürünü. Üzüm 1 lira 80 kuruş. Bunu direk üreticiye veriyor ve üretici kazanıyor. Üretici bugün bayram ediyor, çünkü ürünü para ediyor, parayı üretici kazanmış oluyor. Bu modelin bütün Türkiye’ye örnek olmasını diliyoruz. Tarım nasıl kalkınır? Tarım işte böyle kalkınır, insanlarımız işte tarıma böyle yönelir, üretim işte böyle artar. Bu modeli görmek ve bütün bölgelerde tarımın kalkınması için uygulamak gerektiğine inanıyorum” dedi.
TORKU İLE ÜZÜM BAĞLARI HAYAT BULDU
Konya’nın Bozkır ilçesine bağlı Hamzalar Köyündeki çiftçiler de Torku Meyve Suyu, Sirke ve Pekmez Üretim Tesisinin üretime başlayıp, üzümün kıymetlenmesi nedeni ile sadece kendi köylerinden 6 ailenin şehirden tekrar köye döndüğünü belirttiler ve Başkan Recep Konuk’a insanların doğdukları yerde doymalarına vesile olan böyle bir yatırım yaptığı için teşekkür ettiler. Bütün bağların canlandığını, yeni bağların yapıldığını ve artık bağlara çiftçinin daha özenli baktığını ifade eden Hamzalarlılar, verilen üzüm fiyatından memnun olduklarını ifade ettiler.
Konya Şeker, deneme bağlarında ürettiği 25 üzüm çeşidini, toprak tahlilleri yaparak bölge çiftçisine dağıtıyor ve Ziraat Mühendisleri ile verdiği danışmanlıklarla verimli üretimin oluşmasını sağlıyor. Çiftçi ürettiği ürünü aracısız bir şekilde doğrudan Meyve Suyu, Sirke ve Pekmez Üretim Tesislerine teslim ediyor. Aracısız bir şekilde direk çiftçi ile yapılan alış veriş sayesinde de üzüm üreticisi kazançlı çıkıyor.
Konya, Karaman, Bozkır, Güneysınır, Hadim, Taşkent, Yalıhüyük, Ermenek, Başyayla, Sarıveliler ve Ahırlı gibi yerleşim yerlerinde tamamen doğal ortamda yetişen üzüm ve elmalar, Torku Meyve Suyu, Sirke ve Pekmez Üretim Tesislerinde el değmeden ve hiçbir katkı maddesi kullanılmadan meyve sularına dönüşüyor ve gönül rahatlığı ile tüketilmesi için tüketicilere sunuluyor.