Şeker'in ektirdiği kanolada hasat.
Konya Şeker Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Çetiner, Türkiye'deki önemli yağ açığını kapatmak için 3 yıl önce ekimine başlanılan kanolanın, hububata göre daha düşük maliyetli olduğunu belirtti.
İlk yıl, 90 farklı çeşidi deneyerek Konya'ya en uygun kanola çeşidini bulduklarını ifade eden Çetiner, Konya'da son iki yıl çiftçilerle sözleşmeli olarak kanola üretimi yaptıklarını bildirdi.
Trakya bölgesinde birim alanda 250 kilogram olarak hasadı yapılan kanolanın, Konya'da birim alanda 350-400 kilogram olduğunu vurgulayan Çetiner, ''3 bin dekarlık alanda bu yıl kanola ekimi yaptık. Birim alanda alınan verim 350-400 kilogram. Konya üretim açısından Avrupa normlarına yakın, hatta geçilen ülkeler bile var. Pazar konusunda ise bir sıkıntı yok'' dedi.
Kanolanın Biodizel olarak da kullanıldığını anlatan Çetiner, geçen yıl 2 bin dekar alana kanola ektiklerini söyledi.
Çiftçinin de üründen memnun kaldığını ifade eden Çetiner, ''Ürünün, kilogramının bu yılki taban fiyatı 65 kuruş. Yağ oranına göre ortalama 66 ve 67 kuruş, devlet desteği olan 27,5 kuruş ile toplam 92,5 kuruş olarak fiyatı belirlendi. Bu ürünün ovada yayılmaması için hiçbir neden yok'' diye konuştu.
Konya Şeker Tarımsal araştırma Şefi Tamer Değer, kanolanın yaygınlaştırılması için önder çiftçilerle birlikte faaliyet gösterdiklerini belirtti.
Kanolanın maliyetinin oldukça düşük olduğunu vurgulayan Değer, ürünün sadece ekimi ve hasadı sırasında, dikkat isteyen bir bitki olduğunu açıkladı.
80 dekar alanda kanola yetiştiren, Selçuklu Tömek Mahallesi çiftçilerinden İsmail Sarı, kanola bitkisinin -15 derece soğuğa dayanıklı olduğunu, ekim sonrası bir defa ilaçlanmasının dışında çok maliyetli bir bakımının olmadığını söyledi.