Panek Et-Süt Entegre Gıda Kompleksi

Konya Şeker, yeni kampanya döneminde üreticilere 203.6 milyon liralık katkı verdi.

Ülkemizin ve dünyanın en önemli tarımsal üretim havzalarından olan Konya Ovasının daha çok üretmesi ve ürün deseninin zenginleştirilmesine, üreticinin geleneksel ürünler olan hububata göre ekonomik değeri daha yüksek ürünler üretmesine imkân sağlamak amacıyla Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk’un adım adım uyguladığı strateji ile tarımsal sanayi yatırımlarını peş peşe tamamlayan Konya Şeker, bir yandan yatırım yaparken diğer yandan da üreticilere verdiği avans desteğinden geri adım atmıyor.

Son 10 yıl içerisinde gerçekleştirdiği 1,2 milyar dolarlık yatırımla 28 üretim tesisini tamlayan Konya Şeker, 2011 yılında başlattığı Et-Süt Entegre Tesisi, Ham Yağ Fabrikası, PVC ve Korige Üretim Tesisi, Çuval Fabrikası, Yem Fabrikasındaki %50, Dondurulmuş Patates Üretim Tesisindeki %100 kapasite artırımı ve Nişasta Fabrikası yatırımı gibi büyük bütçeli ve iddialı yatırımlara rağmen üreticisine verdiği ayni ve nakdi avans desteğini geçen yıla göre arttırarak sürdürdü. Bugün yaptığı 23,8 milyon liralık motorin avansı ödemesiyle, geçtiğimiz yıl söküm avansı ödemesi dahil üreticiye verdiği toplam destek miktarından %10 daha fazla bir avans miktarının üreticisine dağıtımını gerçekleştiren Konya Şeker, bugünkü ödemeyle 2012-13 kampanya döneminde üreticiye toplamda 203,6 milyon liralık avans dağıtımını gerçekleştirmiş oldu.

Konya Şeker, gerçekleştirdiği büyük yatırımlara rağmen bu sene hem avans miktarlarını arttırırken hem de kampanya dönemi genelinde avans dağıtım takvimine göre ödemeleri erkene çekmişti. Bugün (Salı) gerçekleştirilen 5.830.362 litrelik 23,8 Milyon TL tutarındaki motorin avansıyla birlikte Konya Şeker’in bu seneki ayni ve nakdi avans ödemelerinin toplamı patates üreticisine verilen 8,8 milyon liralık destekle birlikte 203,6 Milyon TL’ye ulaşırken, bu miktarın 64,5 milyon lirası ayni, 66,6 milyon lirası motorin, 63,7 milyon lirası nakdi avans olarak üreticiye ödendi.

Konya Şeker’in gerçekleştirdiği yatırımların tarımsal üretimi arttırmak ve tarlada üretilen ürüne değer katmak için yapıldığını ve bu yatırımların bölgedeki tarımsal üretimi her geçen gün, her yıl katlayarak arttıracağını ve Konya’yı sadece ülkemizin değil dünyanın gıda üssü haline getireceğini belirten Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, “biz nam olsun diye fabrika yapmıyoruz. Bizim bir tane daha fazla fabrikamız olsun diye bir derdimiz yok. Fabrika dediğiniz nihayetinde 4 duvar ve makinelerden ibaret. Bu dört duvar ve makineler tek başına bir anlam ifade etmiyor. Onu değerli kılan, bir üretim sürecini tetiklemesidir. Tarlayı harekete geçirmesidir. Üreterek ürettirmesidir. Bizim projelendirdiğimiz her tesis tarlaya istihdam sağlayan tesislerdir. Bizim tamamladığımız her tesis üreticinin daha çok üretmesi, Konya Ovasında üretilebilecek ekonomik değeri daha yüksek ürünleri bizim insanımızın üretmesi ve nihayet üreticinin ürettiğinden daha çok para kazanabilmesi için projelendirilen ve tamamlanan tesislerdir. Mesela düne kadar Konya üreticisinin gündeminde ayçiçeği yoktu. Ham Yağ Fabrikası yatırımını başlattık, bugün üretici pancarı konuştuğu kadar ayçiçeğini de konuşuyor. Mesela patates de üç yıl önce Konya tarımı için bugünkü kadar çok sayıda üreticiyi ilgilendirmiyordu. Mısır ve arpada hasat zamanı fiyatları çiftçi lehine regüle edecek bir büyük alıcıya bu toprakların ve üreticinin ihtiyacı vardı. Konya Şeker Konya Ovasının dört bir yanına fabrikaları nakış gibi işleyerek hem dünyanın en önemli tarımsal üretim havzalarından biri olan Ovamızın daha çok üretmesini, bugüne kadar üretilmeyen ya da az üretilenleri çok daha fazla üretmesini, üretilen ürünün de değerinin muhafaza edilmesini sağlıyor. İhtiyaca yetmediği için tükettiği yağın yarısından fazlasını ithal eden ülkemize Konya Ovasının ayçiçeği üretimini katlayarak çözüm üretiyor. Hem ülkemize hem bölge çiftçisine kazandırıyor. Her tesis binlerce çiftçinin üretmesine, binlerce dekarlık tarım arazisinin üretimine, ürününe teminat oluşturuyor” dedi.

Bölgedeki üretim potansiyelinin daha çok değerlendirilmesi ve üretimde sürekliliği sağlamak için tarımsal ürünü işleyecek tarımsal sanayi tesisleri yatırımlarını bir plan dahilinde peş peşe bölgeye kazandırdıklarını belirten Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, bu tesisleri inşa etmek kadar önemli olanın ise bu tesislerle tarlayı entegre etmek olduğunu söyledi. Konuk, tarımsal sanayi tesislerini diğer sanayi tesislerinden ayıran farkın üretici ile kurduğu kopmaz bağ olduğunu belirttiği konuşmasında, özetle şunları söyledi;

“Tarımsal Sanayiyi otomotiv sanayinden, elektronik sanayinden, tekstilden ayıran en önemli fark onların hammadde tedarik ağının üç beş tedarikçiden oluşması ve müşteri odaklı üretmesi bizim ise hammadde üretim sürecinde on binlerce üreticinin geçimini sağlaması ve üretici odaklı üretmememizdir. Yani Konya Şeker olarak biz sadece fabrikamızdan çıkacak nihai ürüne odaklanamayız. Biz üreticinin tarlada nasıl ürettiğini de hesaplamak, onun tarladaki üretimine destek olmak, destek vermek zorundayız. Konya Şeker olarak üretime ve üretene destek konusunda da ülkemizin hatta dünyanın en iddialı kurumlarından biriyiz. Verdiğimiz avans desteğinin Konya Ovasında üreten herkesi daha çok üretmek konusunda cesaretlendirdiğini, üreticiyi tarlaya tohumu atmak için namerde muhtaç olmaktan kurtardığını biliyoruz. Onun içinde eldeki imkânları zorlayarak üreticiyi tarlaya tohum düşmeden desteklemeye başlıyor ve bu desteğimizi hasada kadar aralıksız sürdürüyoruz.

Bu desteğin bir hedefi var, bir amacı var. Konya Ovası üretmekten vazgeçmeyecek. Konya Ovası bugün ürettiği her ürünün tonajını katlayacak. Konya Ovası bugün az ürettiklerini ya da hiç üretmediklerini de üretecek, hem de hatırı sayılır miktarlarda üretecek. Konya Ovasının bu potansiyeli var. Konya çiftçisinin bu kabiliyeti var. Biz destek olacağız çiftçi üretecek, üretici daha çok üretecek biz işleyeceğiz ve Konya’yı dünyanın gıda üssü, gıda vadisi haline getireceğiz. Yatırımları nakış hassasiyetiyle Konya’nın dört bir yanına işlememizin gayesi budur. Hedefi budur. Konya kadar bir coğrafya’da üreterek, tarım ürünleri ihracatında dünya üçüncüsü olan ülkelerin yaptıklarından daha fazlasını yaparak bu toprakların sakinlerini inşallah dünyanın gıda başkentinin müreffeh insanları yapacağız.”

 

www.recepkonuk.com.tr