Panek Et-Süt Entegre Gıda Kompleksi

Konya Şeker'den dev tesis

- Konya Şeker’den 1.500 kişiye yeni iş kapısı.

- Hayvancılık Konya’da şaha kalkacak.

- Dünyanın en büyük tesisi Konya’da kuruluyor.

- Konya Ovası dünyanın en büyük hayvancılık potansiyeline sahiptir.

- 50 bin çiftçi ailesi et ve sütten milyonlarca dolar kazanacak.


Tarım ve tarıma dayalı entegre sanayi de bir dünya devi olan Konya Şeker’in, Türk tarımına ve ülke ekonomisine kazandırdığı devasa yatırımlardan sadece birisi olan Panagro Et ve Süt Gıda Kompleksi Entegre Tesisleri’nin inşaatı tüm hızıyla sürüyor

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve onbinlerce üreticinin katılımıyla 27 Mayıs’ta temeli atılan Panagro Et ve Süt Gıda Kompleksi Entegre Tesisleri 203 milyon liralık bir yatırıma ulaşacak ve 2012 yılının ilk yarısında da faaliyete geçecek. Bu arada üretim üssünün devreye girmesiyle birlikte 50.000 çiftçi ailesinin geçimini besicilikten sağlaması beklenirken, 1.500 kişiye de yeni iş kapısı aralanmış olacak. Konya’nın Meram ilçesine bağlı Kaşınhanı bölgesinde 364.000 m2’si açık, 62.000 m2’si de kapalı alan olarak inşa edilen tesisler günlük 4200 baş hayvan kesim kapasitesine sahip olurken, yine bu tesislerde günlük 1000 ton da süt işlenmesi hedefleniyor.

Panagro Entegre Tesisleri tamamlandığı zaman aynı kampüste faaliyet gösteren dünyanın en büyük et ve süt entegre tesisleri ünvanına sahip olacak ve Türkiye’nin taze et pazarının % 15’ini tek başına karşılayabilecek kapasiteye ulaşması planlanıyor. Ayrıca, tesislerde 10.000 ton aylık şarküteri, taze ürün ve ileri işlenmiş ürünler üretilecek.

Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk’un Türk tarımına ve ülke ekonomisine kazındırdığı yatırımlardan birisi olan Panagro Et ve Süt Gıda Kompleksi Entegre Tesisleri’nin devreye girmesiyle birlikte ülke hayvancılığında da büyük bir gelişme sağlanırken, son yıllarda çok pahalı olan et ve sütte de bir düşüş yaşanması bekleniyor.

Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk,Ülkemizdeki et ve süt pazarı büyüklüğünün yaklaşık 20 milyar lira civarında olduğunu belirterek, “Panagro Et ve Süt Entegre Tesisleri olarak % 10’luk bir pazar payı hedeflemekteyiz. Bu hedefe ulaşmak için de ileri teknolojiye yatırım yapılmıştır. Pazarda farklılaşan, beğenilen, helal sertifikalı % 100 kalite güvencesine sahip ürünler üretmeyi tüm ürünlerimizde kendimize prensip edindik” dedi.

Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, hayvancılık sektörünün gelişeceğine inandıkları için yatırımları büyütme kararı aldıklarını ve tüketicinin daha ucuz et ve süt alabilmesini sağlamak amacıyla da hayvancılığın gelişmesi gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi; “Biz hayvancılığın geleceğine inandığımız için yatırımları büyütme kararı aldık. Sofraların geleceğinin teminat altında olması, ülke hayvancılığının ayakta kalmasına bağlıdır. Yüksek üretimle maliyetleri düşürüyoruz. Daha da önemlisi biz araya hiçbir aracı girmeksizin hayvancılıkla uğraşan çiftçimiz adına üretim yapıyoruz. Bu nedenlerle hem üretici daha çok gelir elde edecek, hem de satış fiyatlarında tüketici lehine bir düşüşün mümkün olacağını amaçlıyoruz.

Konya Ovası üretim deseni ile sadece Türkiye’nin değil dünyanın en önemli hayvancılık girdisini sağlama potansiyeline sahiptir. Hem yem bitkileri üretimindeki yüksek verimi, hem en önemli sanayi bitkisi ürünü olan şeker pancarının atıkları ile bugün ovada yapılanın üç beş misli hayvancılık yapmak mümkündür. İşte bu potansiyeli harekete geçirip üretici ortaklarının bitkisel üretim dışında da yeni ve daha standart bir gelir kaynağına kavuşmasını arzulayan Konya Şeker hayvancılığa adım atarak etliye sütlüye karışmaya karar vermiştir.

Konya Şeker, aynı zamanda üreticisinin ilave bir gelir kaynağına kavuşmasına imkan oluşturmaktadır. Böylece hem süt hem et fiyatlarında regülasyon sağlayacak, hem de üreticinin yaşadığı fiyatlama problemini aşmaya hizmet etmek hedeflerimiz arasında olacaktır. Bu arada üretim hacmiyle sektörün lokomotifi olan ve dünyanın tek kampus içinde en büyük tesisi olarak inşa edilen Et-Süt Entegre Gıda Kompleksimiz, Konya bölgesinde hayvancılıkla uğraşan yaklaşık 50 bin çiftçiden et ve süt satın alacak. Bu tesis, üreticisinden aldığı eti işleyecek ve her yıl üreticisine yüz milyonlarca dolar et ve süt bedeli ödeyecektir.”

www.recepkonuk.com.tr