Panek Et-Süt Entegre Gıda Kompleksi

Konya Şeker Ağaçlandırmada Konya Nüfusunu 4’e Katladı

Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk’un başlattığı, takip ettiği ve ısrarla üzerinde durduğu ağaçlandırma projesinde 8.5 milyon adet fidan toprakla buluşturuldu



Konya Şeker A.Ş.'nin sosyal sorumluluk projesi içerisinde yer alan ve Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk’un 2003 yılında tarlalardaki su kuyularının başlarına fidan dikmesiyle başlatılan, “Konya Ovasını Ağaçlandırma” projesinde, 2012 yılı sonu itibariyle 8 milyon 500 bin fidan toprakla buluşturuldu.

Proje kapsamında merkez Meram ilçesi Kaşınhanı Mahallesi’nde, “Kaşınhanı Torku Ormanı” oluşturularak yüzlerce fidan toprakla buluştu. Konya Şeker’in ağaçlandırma projesinin başlangıcında, “Konya nüfusu kadar fidan” hedefiyle yola çıktığını belirten Konya Şeker A.Ş. Genel Müdürü Yavuz Erence, “Ağaçlandırma projesinin başarılı olması ve vatandaşlardan olumlu tepkiler alınması üzerine önüne yeni bir hedef koymuş ve bu hedefini de Türkiye nüfusu kadar fidana dönüştürmüştür. 9 yıllık süre içerisinde dikilen ağaçların 8 milyon 500 bin adede çıkmasıyla da önüne koyduğu ilk hedef olan Konya nüfusunu 4’e katlamıştır” dedi.

Konya Şeker’in Konya Ovasını ağaçlandırma projesinin Çumra Şeker Tesislerine fiden üretim merkezi kurarak başladığını dile getiren Erence, “Tesisler içerisinde en büyük kapasiteye sahip 220 dekarlık bir alan oluşturulmuş ve bu merkezde daha önce 1 milyon 500 bin, 2011 yılından itibaren de 2 milyon fidan yetiştirilerek, ağaçlandırma çalışmalarında kullanılmıştır. Fidanların tamamına yakınını kendi bünyemizdeki fidan üretim merkezinden karşılanmıştır. Çok az bir bölümünü ise devlet ve özel fidanlıklardan sağlamaktayız” diye konuştu.



YILDA 1 MİLYON FİDAN TOPRAKLA BULUŞUYOR

Yavuz Erence, ağaçlandırmadaki son durumu şöyle değerlendirdi; “Konya merkez başta olmak üzere Altınekin, Beyşehir, Cihanbeyli, Çumra, Kulu ve Seydişehir bölgelerinde sağlı sollu 4 bin 110 kilometrelik güzergahta köy, kasaba ve ilçe yolları ağaçlandırılmıştır. Bu bölgelerimize dikilen ağaç sayısı 3 milyon 979 bin 100’e ulaşmıştır. Bu süre içerisinde 68 ayrı bölgede 7 bin 620 dekarlık alanda toplu ormanlıklar oluşturulmuş ve bu alanlara da 3 milyon 695 bin 400 adet fidan dikilmiştir. Konya Şeker’in oluşturduğu ormanlıklara 500 bin adet meşe palamudu atılmıştır. Çiftçilerimize 325 bin adet meyve fidanı dağıtılmıştır. Çumra Şeker Tesislerinde oluşturulan fidanlıkta 2 milyon 840 adet poşetli ve repikajda fidan bulunmaktadır. Yol boylarına ve ormanlık alanlara dikilen 8 milyon 500 bin ağaç ve fidan üretim merkezinde bulunan 2 milyon adet fidanla birlikte ağaç varlığımız 10 milyon 500 milyon 840’a ulaşmıştır. Ağaçlandırma çalışmaları, 7 ayrı bölgede 35 ziraat mühendisi, 310 fidan dikim ve bakım işçisi ve 33 adet sulama arazözü ile yürütülmektedir. Ağaç dikilen güzergahlara ve toplu orman alanlarına düzenli olarak bakım ve sulamaları yapılmaktadır. Toplu orman alanlarımız damlama sulama sistemiyle sulanmaktadır. Her yıl dikilen ağaçların kontrolü düzenli olarak yapılmakla birlikte hayvan ile doğasal olaylara karşı koruma yapılmaktadır. Köy, kasaba ve ilçe yol güzergahları ile ormanlık alanlardaki iklim ve toprak yapısı araştırılarak, bu toprak yapısına uygun fidanlar dikilmektedir. Ormanlık alanlarımıza ve yol güzergahlarına genelde Akasya, Dişbudak, Akçaağaç, Çınar, Meşe, Katalpa, Ceviz, Badem, İğde, Gladiçya, Ahlat, Ihlamur, Atkestanesi ve Sedir benzeri fidanlar dikilmektedir. Ağaçlandırma çalışmalarının başlamasıyla birlikte Konya Ovasının ikliminde gözle görülür bir değişikliğinin gözlendiği uzmanlar tarafından ifade edilmiştir. Yine ağaçlandırma sayesinde hububat ambarı olarak bilinen Konya Ovasında yıllardır yapılan ve bir türlü sonuç alınamayan süne ile ilgili mücadelede etkin bir yol alındığı ve süneyle yapılan zirai mücadeleden ziyade biyolojik mücadelenin başarılı olduğu uzmanlar tarafından vurgulanmıştır. 2003 yılında başlayan ve bugüne kadar devam eden ağaçlandırma çalışmalarında her yıl yaklaşık 1 milyon fidan toprakla buluşturulmuş olup ağaçlandırma çalışmaları Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk’un gösterdiği, 'Türkiye Nüfusu Kadar Fidan' hedefine ulaşıncaya kadar sürecektir. Ağaçlandırma çalışmalarına katılan işçiler, yılın her günü yağmur, çamur, kar, tipi, güneş, sıcak demeden fidanları toprakla buluşturmayı sürdürmektedir.”