Konya Şeker Marka ve İştirakleri Ödülleri Toplamaya Devam Ediyor
Bitki Islahçıları Alt Birliği, Türkiye Tohumcular Birliği ile Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından ortaklaşa düzenlenen ve uluslararası bir katılımla gerçekleştirilen Bitki Islahçıları Günü kutlandı. Törende, tohumculuk ve bitki ıslahı konusunda yapılan ve yapılacak çalışmaların ülke tarımı açısından önemine vurgu yapılırken, tohumculuk ve bitki ıslahı konusunda sektöre yaptığı katkı ile fark yaratan AB Holding iştiraklerinden Beta Ziraat A.Ş. ödüllendirildi.
Ankara’da gerçekleştirilen Bitki Islahçıları Günü’ne, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri, ülkemizin değişik yörelerinden 10 ayrı üniversiteden 30 başarılı öğrenci, fakülte yöneticileri, öğretim üyeleri, kamu ve özel sektörden tohumculuk ve bitki ıslahına hizmet veren firmaların temsilcileri ile hububat alanda faaliyet gösteren önemli kuruluşlardan olan CIMMYT Türkiye Merkezi’nden Dr. Alexey Morgounov katıldı. Kutlamalar çerçevesinde düzenlenen panelde konuşmacılar bitki ıslahı ve eğitiminin yanında kamu ve özel sektördeki mevcut durumu anlatan bildiriler sundular.
Tören öncesi Tarımsal Araştırmalar Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Yücer, A.Ü. Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ahmet Çolak ile Bitki Islahı Alt Birliği Başkanı Dr. Vehbi Eser bitki ıslahının önemini içeren birer konuşma yaptılar. Bitki Islahçılar Alt Birliği Başkanı Dr. Eser konuşmasında, ülkemizde 125 özel sektör tohumculuk kuruluşunun bitki ıslahı yapmak üzere araştırma kuruluşu izni aldığını, bakanlığa bağlı 28 Bitkisel Araştırma Enstitüsü’nde yaklaşık 250 kişinin çalıştığını ve bu sayının özel sektörle birlikte 400’e ulaştığını belirterek şunları söyledi;
“Ülkemizde 1926 yılında başlayan bitki ıslahı çalışmaları neticesinde bugüne kadar 78 bitki türünde tescil edilen 1800’e yakın tarla bitkisi çeşidinden yaklaşık yarısı ülkemiz bitki ıslahçıları tarafından geliştirilmiştir. Ülkemiz ıslahçıları tarafından geliştirilen buğday ve arpa çeşitlerinin üretimdeki oranı %95, çeltik yani pirinç ile nohut ve mercimekte %100, serada yetişen sivri biber ve badem hıyarda %85, sera domatesinde %35, tarlada yetişen domateste %50, patlıcanda %55, hıyarda %100 olup, hali hazırda ülkemiz bitki ıslahçıları tarafından geliştirilen pek çok çeşit dünyanın pek çok bölgesine ihraç edilmektedir.
Zor şartlar altında sesiz sedasız bunca büyük işleri başaran ülkemiz Bitki Islahçılarının sesinin daha çok duyulması, toplumda zannedilenin aksine tohum ve tohumculukta çok ciddi mesafeler kat ettiğimizin bilinmesine katkı sağlamak üzere 11 Mayıs Bitki Islahçıları Günü ilan edilmiştir.”
Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Türkiye Bitki Islahçılar Günü’nde AB Holding iştiraklerinden Beta Ziraat A.Ş’ye Kurulduğu günden bu yana Türk Tohumculuğuna ve bitki ıslahına sağladığı katkılardan dolayı ödül verildi. BIAB tarafından verilen ödülü Beta Ziraat A.Ş. Genel Müdürü Oğuz Dalkılınç aldı.
Bilindiği üzere Beta Ziraat A.Ş.’nin Altınekin İlçesi’nde gerçekleştirdiği ve bu yılın sonlarına doğru üretime başlaması planlanan Ham Yağ Tesisleri, hem ülkemizdeki yağlı bitkiler açığını kapatmaya yönelik ayçiçeği ve kanola gibi yağlık bitkilerin ekim alanlarının geliştirilmesini, hem de ham yağ için dışarıya ödediğimiz milyarlarca dolarlık dövizin en aza indirilmesini amaçlıyor.