Konya şeker imkansızı gerçekleştirdi
Pankobirlik Genel Başkanı ve bünyesinde Konya Şeker Fabrikası, Çumra Şeker Fabrikası, Şeker Süt gibi kuruluşların yer aldığı Anadolu Birlik Holding Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, bir çiftçi kuruluşu olan Konya Şeker'in bugüne kadar yaptığı başarılı çalışmalarla Türk çiftçisinin gerçek gücünü ortaya koyduğunu vurguladı.
Konya Şeker'in elde ettiği başarıların ardından 2004 yılında, Türkiye'nin en modern ve en yüksek şeker üretim kapasitesine sahip Çumra Şeker Fabrikası ve Entegre Tesisleri'ni inşa ettiğini ifade eden Konuk, çiftçinin akaryakıta olan bağımlılığını tamamen ortadan kaldırabilecek kanola konusundaki Ar-Ge çalışmasıyla da önemli bir mesafe aldığını belirtti.
Türkiye'de ilk sıvı şekeri üretmeyi başaran Konya Şeker'in, ''torku'' markasıyla bir yandan şeker ve çikolata üretimine başlarken bir yandan da çiftçiyi AB'ye entegre etmek ve alternatif ürünleri üreticiye sunmak için çalışmalarını sürdürdüğünün altını çizen Konuk, şunları kaydetti: "'Çumra Şeker Fabrikasında, tam da kış döneminde çalışan fabrikada ürettiğimiz ve yeniden kullanabilmek için soğutmak zorunda olduğumuz yüksek ısıdaki suyu, entegre tesis içindeki seralara vererek, çok çeşitli ürünlerin Konya şartlarında denenmesi ve bu şartlara adapte edilmesi için çalışma yapıyoruz. Son derece gelişmiş laboratuvarlardaki kendi uzmanlarımızın yaptığı çalışmalar sonucunda, pek çok yeni ürünü Konya Ovası'ndaki çiftçiye sunmaya hazırlanıyoruz.
Bunlardan biri de Konya Ovası'nda muz yetiştirme projesiydi. Fabrikalarımızın asıl sahibi ve ortağı olan çiftçimizin desteğini arkamıza alarak, bu projede beklediğimiz başarıyı bir yıllık çalışma sonunda elde ettik. Çumra Şeker Entegre Tesisleri seralarda bir ilki gerçekleştirerek, bodur muz üretimini başardık.''
Muz Salkımlarının Büyüklüğü İnsan Boyunu Geçiyor
Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, burada yüksek verim alınarak yetiştirilen muzun tadının Anamur muzunu aratmadığını belirterek, ''Türk insanının doğru yönlendirildiğinde imkansız gibi görünen her şeyi başarabileceğini, adam boyunu geçen muz salkımlarını yetiştirerek gösterdik. Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 'çiftçi, milletin efendisidir' sözünün doğruluğunu ve isabetini, pek çok çalışmayla gözler önüne sermenin mutluluğunu yaşıyoruz. Başarılarımız devam edecek'' dedi.
Bu Başarı Çiftçinin
Konya Ovası'nda muz yetiştirme projesinin bir Ar-Ge (Araştırma-Geliştirme) çalışması olduğunu ifade eden Konuk, sözlerini şöyle sürdürdü: "'Uzmanların araştırmalarına göre küresel ısınmayla birlikte, sıcak iklim kuşağı güneyden kuzeye doğru kayıyor. Bu durum, bir süre sonra, Akdeniz ikliminde yetişen ürünlerinin Konya'da, Ekvator kuşağında yetişen bitkilerin ise Akdeniz bölgesinde kolaylıkla yetişebileceğini gösteriyor. İklim değişikliğiyle birlikte çiftçiler Hububat Ambarı olan Konya'da rahatlıkla muz da yetiştirebilecektir. Biz bunun örneğini şimdiden gösterdik. Bu başarı yönetim olarak bizden çok, her çalışmamızda sonuna kadar bize destek veren çitçilerimizdir. Onların desteği olmasaydı, ne yüz yıllardır bozkır görünümünde olan Konya Ovası'na 5 milyona yakın fidan dikip bu fidanları ağaç haline getirebilir, ne de ulusal ve uluslararası ödüllere sahip olabilirdik.''
www.recepkonuk.com.tr