Panek Et-Süt Entegre Gıda Kompleksi

Konya Şeker 3 ilçe ve 22 köyde sözleşmeli kanola üretimi yaptırıyor.

Tarımın sürdürülebilirliğini sağlamak ve üreticilerin Konya Ovasında üretebileceği ürün sayısını alternatif ürünler ile çeşitlendirerek çiftçinin gelirini arttırmayı amaçlayan ve bu amacı gerçekleştirmek için tarımsal AR-GE çalışmalarına büyük önem veren Konya Şeker, 6 yıl önce başlattığı kanola üretimi deneme çalışmalarını başarıyla sonuçlandırdı.

Konya Şeker’in kanola denemelerinde elde ettiği başarı arpa, buğday ve şeker pancarı gibi geleneksel ürünlerin dışında da Konya Ovası’nın yeni bir münavebe ürün kazanmasına vesile oldu.

Konya Şeker, bir yandan ülkemizin yağ ihtiyacının karşılanması, diğer taraftan da üreticilerin alternatif ve ticari değeri yüksek tarım ürünleri üreterek daha fazla gelir elde etmelerini sağlamak amacıyla yağlık bitki üretimi için bundan 6 yıl önce deneme üretimlerine başladı ve dünyanın değişik ülkelerinden getirilen 86 değişik türdeki kanola Tohumunu tarlalarda denemeye başladı. 4 yıl boyunca deneme tarlalarında sürdürülen çalışmalar sonucunda, Konya Ovası’nın toprak yapısı ve iklimine uygun, soğuğa dayanıklı, verimli ve yüksek yağ oranına sahip 3 çeşit kanola üretiminin Konya şartlarında gerçekleştirilebileceği tesbit edildi. Bunun üzerine, ürünün deneme tarlaları dışında üreticilere de ürettirilerek, arazideki uygulama başarısını da değerlendirmek isteyen Konya Şeker, 2 yıl önce üreticilere ait tarlalarda da sözleşmeli kanola üretimi yaptırmaya başlamış ve birim alandan da istenilen verim alınmıştı.

Tarımsal AR-GE çalışmaları ve kanola üretimiyle ilgili açıklamada bulunan Pankobirlik ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, kanola gibi yağlık bitkilerin özellikle Orta Anadolu’nun üretim desenine kazandırılmasının hem bölge çiftçisi hem de ülke ekonomisi açısından bir kazanç olduğunu belirterek, kanola üretiminin iki yıl öncesine kadar laboratuvar ve deneme ortamlarında yapıldığını söyledi.

Konuk,  Kanola ve benzeri alternatif tarım ürünlerinin ülkemizde yeterince üretilemediğine dikkat çeken ve ülkemizin ihtiyacı bulunan yağın önemli bir kısmının ithal edilmek suretiyle temin edildiğini söyleyen Pankobirlik ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, diğer yeni ürün çalışmaları ile birlikte yağlık bitkilerle ilgili denemelerinde Konya Şeker bünyesinde bulunan Tarımsal AR-GE Müdürlüğü tarafından yütüldüğünü söyledi. Konuk, üretim desenine yeni bir ürün kazandırmanın zaman ve sabır gerektirdiğini söylediği konuşmasında kanola için de uzun bir zaman diliminde hassas deneme çalışmaları yaptıklarını ve bu çalışmalar sonunda özellikle Konya Ovası’nın toprak yapısı ve iklimine uygun çeşitlerin yetiştirildiğini ve başarılı sonuçların alındığını vurguladı.

Konuk,ayrıca tarıma elverişli veya kullanılmayan tarım arazilerinin tamamında kanola üretiminin yapılması halinde ise ülkemizin bitkisel yağ konusunda hiçbir sıkıntı çekmeyeceğini ve bugün tükettiğimiz motorinin büyük bir bölümünü de tarımsal yoldan elde edebileceğimizi söylerken, kanola üretiminin üreticilerimizin yeni gelir kapısı olacağını da belirtti.

Bu arada, 2 yıl önce sözleşmeli kanola üretimine başlanmasıyla birlikte dekar başına alınan verimin istenilen düzeyin üstünde gerçekleşmesi sonucu, Konya Şeker sözleşmeli kanola ekim alanlarını genişletilerek bu yıl 3 ilçe ve 22 köyde 2000 dekar arazide sözleşmeli kanola ekimi yaptırdı.

www.recepkonuk.com.tr