Panek Et-Süt Entegre Gıda Kompleksi

Ayçiçeği Çiçek Açtı; Konya Şeker’den Üreticiye Ton Başına 90 TL Fiyat Farkı



Ayçiçeği hasadının başlamasıyla birlikte özellikle ayçiçeği ihracatçısı ülkelerde fiyatların 300’dolarlar seviyesine doğru gerilemeye başlaması, ülkemizde büyük alıcıların beklemeye geçmesi üzerine bir önceki yılki gibi fiyatların çok düşük seviyelerde oluşma riskini bertaraf etmek amacıyla 2014 hasat sezonunda ayçiçeği alımını ilk başlatan şirket olan ve bir önceki yıl gibi yine referans fiyat açıklayarak 50 yağ ayçiçeği için ton başına 1.420 TL avans fiyat veren Konya Şeker, şimdi de ayçiçeğine ton başına 90 TL ek ödeme yaptı. Ton Başına yaptığı 90 TL’lik ilave ödeme ile 50 yağ ayçiçeğine verdiği fiyatı 1.510 TL’ye, 44 yağ ayçiçeğine verdiği fiyatı 1.390, 45 yağ ayçiçeğine verdiği fiyatı 1.410 TL’ye çıkaran Konya Şeker, alım gerçekleştirdiği 4.480 üreticiye toplamda 7.828.427 TL fark ödemesi gerçekleştirdi. 2014 yılında 86.982 ton ayçiçeği alımı gerçekleştirerek avans fiyat üzerinden üreticiye 111.097.688 TL ödeme yapan Konya Şeker, işletme sürecindeki verimlilik sonucu elde ettiği kazanç ve hamyağ ticaretinde sergilediği başarılı performans sonrası ayçiçeği üreticisine fiyat farkı ödeme imkânına kavuştu ve yaptığı toplam 7.828.427 TL’lik ilave ödeme ile toplam ödemesini 118.926.116TL’ye çıkardı.

Avans fiyatların üzerine yaptığı ton başına 90 TL’lik ek ödeme ile ayçiçeği fiyatlarına ortalama olarak %7,1 daha ilave ödeme yapan Konya Şeker, toplamda 7.828.427 TL tutan fiyat farklarını üreticilerin hesaplarına bugün (Salı) yatırdı.

Hatırlanacağı gibi, Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, 2014 ayçiçeği alımlarını başlatırken, üreticiyi ithalatçıya örseletmemek ve üreticiye vurulmaya çalışılan ithal ürün sopasını kırmak için geçen avans fiyatı erken açıkladıklarını ve üstelik de ithal ürünün fiyatının bir önceki yıldan daha düşük seviyeleri test ettiği bir dönemde ayçiçeğine bir önceki yıla göre %15 daha fazla avans fiyat belirlediklerini söyleyerek ithal lobisinin restine rest çektiklerini söylemiş, referans fiyat uygulamasında veya hamyağ piyasasında olumlu gelişmeler olduğu takdirde üretici lehine avans fiyatı gözden geçireceklerini vurgulamıştı. Ülkemizde örneği olmayan bir uygulamaya giderek, aldığı ürüne sonradan fiyat farkı ödeyen tek kuruluş olan Konya Şeker bu sene de üreticinin yüzünü güldürdü ve işletme başarısından elde ettiği kazancı ayçiçeği üreticisine yansıttı.

Başbakanımızın İlk İcraatı İthal Ayçiçeğinden Daha Çok Vergi Oldu, Bu İşletme Başarısı İle Taçlandı ve 90 TL’lik Fark Ödemek İçin Zemin Oluştu

Konu ile ilgili kısa bir değerlendirme yapan Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, “Ticarette, özellikle de tarım ürünleri ticaretinde sıra dışı bir uygulama gerçekleştirdiğimizin farkındayız. Tarımsal ürün ticaretinde genel uygulama hasat sezonunda üretici elindeki ürünü bulduğu en uygun fiyata alıcıya teslim eder, alabilirse parasını alır ve konu kapanır. Üstelikte hasat sezonunda arz yüksek olduğu için fiyatlar genelde düşük seviyede oluşur. Ayçiçeği piyasasında ise bir başka etken daha vardır, ithal ürün ve ithalatçı lobisi. Her ne hikmetse son iki yıldır ayçiçeği hasadının başlayacağı dönemde ithal ürünün fiyatı paraşütsüz bir şekilde hızla aşağıya düşmeye başlıyor ve iç piyasada bir türlü hareketlenmiyordu. Konya Şeker olarak biz iki yıldır bu duruma avans fiyat belirleyerek müdahil oluyoruz ve bizim belirlediğimiz avans fiyattan sonra da piyasa hareketlenmeye başlıyor. Bu sene biraz daha risk aldık ve avans fiyatı hem erken belirledik hem de olabildiğince yukarda tuttuk. Neye rağmen bazı ülkelerin ayçiçeğinin 300 dolarları görmesine rağmen. Neye rağmen, ucuz ithal üründen üretilecek ayçiçeği ile rekabet edecek olmamıza rağmen. Avans fiyatı belirlerken de piyasalarda oluşacak her olumlu gelişmeyi üreticiye yansıtacağımızı belirttik. Nitekim hem işletme verimliliğimiz istediğimiz düzeyde oldu, hem hamyağ ticaretinde başarılı bir performans sergiledik hem de Sayın Başbakanımızın ilk icraatlarından biri ithal ayçiçeğinde referans fiyatları dolayısıyla ithal üründen alınan vergiyi arttırmak oldu ve ayçiçeği üreticisine fiyat farkı ödeyebileceğimiz bir ortam oluştu. Bizde sıra dışı bir şirket olarak kulağımızın üstüne yatmadık ve aldığımız işlediğimiz ürüne bir önceki yıl olduğu gibi fiyat farkı ödemeye karar verdik. Yani çiftçinin alışık olmadığı bir uygulamayı gerçekleştirerek aldığımız ürüne, üstelikte olabilecek en erken zamanda bir kez daha ek ödeme yaptık. Her detayı ve her rakamı defalarca gözden geçirdik, sınırları zorladık ve üreticiye verebileceğimiz en yüksek rakamı verdik. Ayçiçeğine ton başına 90 TL ek ödeme yaparak bu seneki nihai ürün bedelini belirledik. Tüm üreticilerimize hayırlı olmasını, bereketli olmasını temenni ediyorum. Onlar tarlada emek veriyor, ter döküyor, biz de onların emeğinin, döktüğü terin hakkını vermeye çalışıyoruz” dedi.