Panek Et-Süt Entegre Gıda Kompleksi

Ünilever, sürdürülebilir tarımda Konya Şeker’i seçti

Konya Şeker’e dünyanın en büyük hızlı tüketim ürünleri şirketlerinden biri olan Unilever’den sürdürülebilir tarım konusunda hayata geçirdiği uygulamalar nedeniyle sertifika verildi. Çiftçilerin pancar yetiştirme sürecinde kullandığı tohumdan kullandığı gübreye, deposundan sahasına kadar üretim sürecinin her anında yapılan tüm faaliyetlerde çevreyi ve sürdürülebilir tarımı birinci öncelik olarak gören Konya Şeker, Türkiye’de ilk kez bu sertifikayı almaya hak kazanan kurum oldu. Konya Şeker bu sertifika ile tüketicinin gönül rahatlığıyla tüketebileceği tarladan sofraya sürdürülebilir tarım uygulamalarıyla yüzde yüz doğal pancar şekeri ürettiğini bir kez daha belgeledi.

Sürdürülebilir tarım uygulamaları ile Türkiye’ye örnek olan Konya Şeker, dünya devlerinden Unilever tarafından ödüllendirildi. Üretici ortaklarıyla sürdürülebilir tarım uygulamaları için el ele veren Konya Şeker, tohumdan kullandığı gübreye, deposundan sahasına kadar üretim sürecinin her anında çevre politikaları temelinde hareket ediyor. Üreticilere güçlü ziraat kadrosuyla verdiği eğitimlerle sürdürülebilir tarıma uygun olarak şeker üreten Konya Şeker’in üretim anlayışının temelinde entegre yatırım modeliyle sıfır atık politikası, çevreci uygulamalar yer alıyor. 2020'ye kadar tarımsal ham maddelerinin yüzde 100'ünü sürdürülebilir kaynaklardan tedarik ediyor olmayı hedefleyen Unilever Türkiye’den tek Konya Şeker’e “Sürdürülebilir Tarım” Sertifikası verdi. Ürettiği pancar şekerinin tarladan sofraya kadar olan tüm üretim süreçlerini takip eden ve sürdürülebilir tarım uygulamaları ile üretim yapan Konya Şeker, yabancı ve insan sağlığına aykırı hiçbir ilaç kullanmıyor, tüketicinin gönül rahatlığı içerisinde tüketebileceği yüzde yüz doğal pancar şekeri üretiyor.

Birleşmiş Milletler Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI) tarafından açıklanan rapora göre, hızla artan dünya nüfusunu beslemek için daha fazla sürüdürebilir gıda kaynağına ihtiyaç duyulacak. BM ve bağlı kuruluşlar aracılığıyla toplanan bilgilerle oluşturulan rapora göre, 2050 yılında 9 milyar 600 milyona ulaşacağı tahmin edilen dünya nüfusunu beslemek için daha fazla kaynak ve üretime ihtiyaç var. Mevcut tablo nedeniyle her geçen gün önem kazanan sürdürülebilir tarım hızla artan dünya nüfusunun ihtiyacı olan yeterli ve kaliteli gıda maddesinin uygun maliyetlerde üretimini, çevrenin ve doğal tarım kaynaklarının korunmasını geliştirecek sistem ve uygulamaları içeriyor.

Tarım sektöründe kirliliğin oluşmadan önlenmesi ya da azaltılmasını hedefleyen temiz üretim kavramının başarıyla uygulanabilmesinin ancak çevreyi her yönüyle ele alan, sürekli iyileşmeyi destekleyen, tüm paydaşların katıldığı ve sorumlu kılındığı bir çevre yönetim sistemiyle mümkün olduğuna inanan Konya Şeker, temiz üretimi destekleyen çevre mevzuatı ile uyumlu ve sürekli gelişmeyi destekleyen bir çevre politikasına sahip.

 Konya Şeker sıfır atıkla birim alanda maksimimum verim için çalışıyor

Besin maddelerinin üretim, tüketim ve depolanmaları sırasında; besin değerini bozan ve tahrip eden hastalık ve zararlıları, yabancı otları, mikroorganizmaları yok etmek için kullanılan kimyasal maddeleri en doğru şekilde seçen ve minimum enerji ile maksimum verim elde eden Konya Şeker, çevreyi ve biyolojik çeşitliliği koruyan bir anlayışyla üretim yapıyor.

Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk’un liderliğinde 10 milyon fidanı toprakla buluşturan Konya Şeker’in, uzun vadedeki hedefi Türkiye nüfusu kadar fidanı toprakla buluşturmak. Ağaçlandırma çalışmalarıyla “süne zararlısı ile ilgili mücadelede” etkin bir rol oynayan Konya Şeker, Konya Ovası’ndaki su problemini çözmek ve doğru sulamanın önemi, kazandırdıkları konusunda çiftçinin biliçlenmesi için damla sulama sistemleri üretiyor ve üreticinin kullanımını teşvik ediyor.

Konya Şeker aldığı tedbirler ile doğal ve yaban hayatın zarar görmesi veya yok olmasını engellemeye çalışılıyor ve bu uygulamalarla faaliyet gösterdiği topraklarda canlı çeşitliliğinin artmasını destekliyor. Bölgede faaliyet gösteren diğer kurumların da çevreci politikalar benimsemesini amaçlıyor.