Panek Et-Süt Entegre Gıda Kompleksi

Konya Şeker Doğru Yönetildi, Vitesi Yükseltti, Türkiye Genelinde Kurumlar Vergisi Şampiyonları Arasına Adını Yazdırdı



Maliye Bakanlığı 2012 Yılı Kurumlar Vergisinde ilk 100’de yer alan mükellefleri açıkladı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek vergi rekortmenlerinin devlete olan mükellefiyetlerini samimiyetle yerine getirdiğini belirterek, “gelirini doğru beyan eden, vergisini ödeyenler ve bu listede yer alan mükellefler bizim gerçek kahramanlarımızdır. Kurumlar vergisi rekortmenler listesi, bizim için bir onur tablosudur” dedi.

Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre 2012 vergilendirme döneminde Kurumlar Vergisi veren mükellef sayısı 623.122 olurken, tahakkuk eden vergi miktarı 31,99 Milyar Türk Lirası olarak gerçekleşti. Tahakkuk eden kurumlar vergisi miktarı bir önceki yıla göre %22,01 artarken 623.122 Kurumlar vergisi mükellefi içinde vergi rekortmenlerinin sıralandığı ilk 100 içinde 21 Banka yer aldı. Enerji ve akaryakıt dağıtım şirketleri ile telekomünikasyon şirketlerinin yanı sıra otomotiv üreticilerinin öne çıktığı listede üç büyük il merkezine kayıtlı şirketler ağırlıklı olurken, Listede İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli ve Bursa dışında Anadolu’dan Manisa, Muğla, Kastamonu, Rize, Antalya, Adana, Samsun, Karabük, Kahramanmaraş, Sakarya ve Konya’da faaliyet gösteren şirketler yer aldı. Bu 11 ilde faaliyet gösteren şirketlerden 4’ünün faaliyet alanı elektrik dağıtımıyken, 2’si kamuya ait linyit işletmeleri oldu. Vergi rekortmenleri listesinde faaliyet alanı gıda olan 5 şirket yer alırken Konya Şeker 60’ncı sıradaki yeriyle gıda üreticileri arasında ilk sırada yer aldı. Vergi rekortmenleri listesinde faaliyet alanı gıda olan şirketlerden Coca-Cola 62’nci, Ünilever 66’ncı, NBŞ Üreticisi Cargill 92’nci, Eti 97’nci sırada yer alırken, ödediği 43 Milyon 457 Bin 746 Türk Lirası vergi ile Konya Şeker, 3 banka ile çok sayıda sanayi devini de geride bıraktı.

623.122 Kurumlar vergisi mükellefi arasında vergi rekortmenleri listesinde 60’ncı sırada yer alan ve Konya Merkezli tek şirket olan Konya Şeker, geçtiğimiz yıl ödediği 33.792.535 Türk Lirası tutarındaki vergi ile listede 71’nci sırada yer almıştı. Bir önceki yıla göre ödediği vergi miktarını % 28,6 arttıran Konya Şeker listede 11 basmak birden yükselerek 60’ncı sıraya sıçrama yaparken vergi gelirlerindeki ortalama artışın % 4,5 üzerinde bir performans sergiledi.

623.122 mükellef arasında 60’ıncı sırada yer almanın Konya Şeker açısından büyük bir onur olduğunu belirten Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, “Türkiye’deki bütün şirketlerin vergi performansı %22 artarken, Konya Şeker’in vergi performansı %29 artmış. Bunun anlamı şu, Konya Şeker Türkiye ortalamasının üzerinde büyümüş, hem cirosunu büyütmüş hem kârlılığını arttırmış. Yani hem vites yükseltmiş hem de iyi yönetimle daha çok kâr elde etmiş” dedi.

Konya Şeker’in ödediği vergi ile 623 bin 62 Kurumlar Vergisi Mükellefini geride bırakarak 60’ıncı sırada yer almasını değerlendiren Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, Konya Şeker’in hem üretici ortaklarına, hem ülkesine karşı yükümlülüklerini yerine getirdiğini belirterek, “yaptığımız yatırımlarla üretici ortaklarımızın tarımsal faaliyetlerinin sürekliliğini sağlamaktan, üretici ortaklarımızı üretimin her aşamasında gerek avans uygulamaları, gerekse yüksek ürün bedelleriyle desteklemekten, bunları yaparken ödediğimiz vergi ile de ülke ekonomisine katkı vermekten gurur duyuyoruz” şeklinde konuştu. Konuk, hem yatırım yapmak hem üreticiyi desteklemek hem de yüksek vergi ödeyebilmek için işletme performansının üst düzeyde olması gerektiğini vurguladığı açıklamasında, “Konya Şeker gelir artışında Türkiye’nin örnek kuruluşlarından biridir. Bunun teyidi Maliye Bakanlığımızın açıkladığı rakamlardadır. Ülkemizdeki kurumlar vergisi mükelleflerinin ödeyeceği vergi Sayın Bakanımızın açıklamasına göre bir önceki yıla göre %22 artmış. Konya Şeker’in ödeyeceği vergi ise yaklaşık %29 arttı. Yani Konya Şeker gelirlerine göre ödeyeceği vergide ülke gelir artışı ortalamasının üzerinde bir performans sergiledi. Kaldı ki, bu liste bankalar ağırlıklı bir liste ve bu listede bir üretici kuruluşu olarak bankacılık sektörüyle karlılıkta yarışmak, yarışıyor olabilmek tarım sektörümüz ve gıda sanayimiz açısından önemli bir başarıdır. Biz bu listenin ilk yüzüne zaten demir atmıştık, bu sene bir ilki daha gerçekleştirdik ve faaliyet alanı gıda olan kurumlar arasında ilk sıraya yerleştik” dedi.

 İlk yüz de yer alan tek kooperatif iştiraki ve gıda sanayinde Anadolu’nun tek temsilcisi, gıda üreticileri arasında da ilk sırada olmanın gururunu yaşadıklarını söyleyen Recep Konuk açıklamasında özetle şunları söyledi:

“Ülkemize karşı vazifemizi yapmanın gururunu, değer üreterek, gelir oluşturarak ve vergimizi eksiksiz ödeyerek helalinden kazanmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Herkes bu tabloya iyi baksın. Bu tablo doğru yönetim ve tarım sektöründe vitesi yükseltince neleri başarabileceğimizin ispatıdır. Bu tabloda basmaklar kendiliğinden çıkılmıyor. Bu tabloda 3 yılda 36 basmak birden yükselmek öyle kolay değil. Bu tabloda yükselebilmek için önce üreteceksiniz, önceki yıllarda ürettiğinizden daha çok üreteceksiniz, yani cironuzu arttıracaksınız, o artan ciroda da kârınızı arttıracaksınız. O kâr olacak ki vergi rekortmenleri arasında yükseleceksiniz. Biz bu iftihar listesinde sürekli ilerlediğimiz için, rekortmenler arasında rekorumuzu sürekli yenilediğimiz için mutluyuz. Çünkü bu şu demek, Konya Şeker daha çok üretiyor, ürettiğinden de daha çok kâr elde ediyor. Ancak bu mutluluğun bir tarafı eksiktir, bir tarafında hüzün vardır, biz Anadolu’dan daha çok şirketin bu onur listesinde yer almasını arzuluyoruz. Tarım sektöründen daha çok kurumun ilk yüzün içinde olmasını istiyoruz. Bunlar gerçekleştiği zaman biz şunu bileceğiz, refah İstanbul’un dışına da yayılıyor, Anadolu’da daha çok yatırım yapılıyor, daha çok iş sahası açılıyor, tarımsal üretim değerleniyor ve oluşan katma değer sektörde kalıyor.  Maalesef ülkemizde tarım ekonomik bir sektör değildir diyenler var. Tarım ülke ekonomisinin kamburudur ezberini tekrarlayanlar var. Türk tarımı ve tarımsal sanayisinin rekabet gücü yoktur diye ferman buyuranlar var. Bunlar ve bunlar gibi, Türk tarımı, Türk çiftçisi ve tarımsal sanayimizi hedef alan haksız eleştiriler, Konya Şeker’in yatırımları ve ödediği vergi ile tekzip edilmiştir. Konya Şeker nezdinde Türk çiftçisi ödediği vergi ile devletimize yük olmadığını, devletimizin üzerinden yük aldığını ispatlamıştır. Konya Şeker olarak biz, içinde yer aldığımız tarım sektörüne ve üretici ortaklarımıza karşı sorumluluklarımızı asla ihmal etmeden, yani tarımın geleceğine yatırım yaparak, tarımsal üretimde sürdürülebilirliği ve sürekliliği sağlayacak ekonomik realitelere uygun yatırımları gerçekleştirerek, kısaca üretici ortaklarımıza ve tarıma karşı sorumluluklarımızla ekonomik faaliyetlerimizi örtüştürerek faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bunun sonucunda da hem üretici ortaklarımıza karşı sorumluluklarımızı yerine getirmekte zorlanmıyor, hem yeni yatırımlarla istihdam alanları açıyor, hem de oluşturduğumuz ticari faaliyet sonucunda yaptığımız vergi katkısıyla ülke ekonomisine hizmet etmekten gurur duyuyoruz. Konya Şeker olarak bizim verdiğimiz vergi, ortaklık yapımız düşünüldüğünde Türk çiftçisinin ödediği vergidir. Yani hiç kimse Türk çiftçisi vergi vermiyor diyemez. İleriki yıllardaki hedefimiz, üretici ortaklarımıza ve tarıma karşı sorumluluklarımızı yine eksiksiz yerine getirerek Türk çiftçisini bu gurur tablosunda daha üst sıralara taşımaktır.”