Panek Et-Süt Entegre Gıda Kompleksi

Konya Şeker, Anadolu'nun en büyüğü.

Ekonomist ve Fortis Bank, Anadolu’nun En Büyük 500 Şirketini Belirledi
Anadolu’nun En Büyüğü: KONYA ŞEKER

Geçtiğimiz aylarda İSO tarafından yayınlanan Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu sıralamasında 22 basamak birden yükselerek, ülkemizin 36’ncı büyük sanayi devi ilan edilen Konya Şeker, Ekonomist Dergisinin “Anadolu 500” araştırmasına da başarısıyla damga vurdu. Ekonomist Dergisi ile Fortis Bank’ın işbirliği ile gerçekleştirilen ve bu yıla kadar Anadolu’daki ilk 250 şirketin ilan edildiği değerlendirmede bu sene kapsam genişletilerek Anadolu’nun en büyük 500 şirketi ilan edilmeye başlandı. Ekonomist Dergisi araştırmanın kapsamının genişletilmesinin nedenini “Anadolu sermayesi artık 250 şirkete sığmayacak kadar güçlü” sözleriyle açıklarken, değerlendirme sonuçlarının sunumunda şu tespitlere yer verildi;

“Türkiye ekonomisinin Marmara Bölgesi'ne sıkışması uzun yıllar önlenemedi. Ticaret de sanayi de hep bu bölgede yoğunlaştı. Özellikle de İstanbul'da. Marmara Bölgesi'ni kapsayan yatırımlar da hep İstanbul merkezli büyük sermaye gruplarının Kocaeli, Eskişehir, Tekirdağ, Bursa gibi kentlerde gerçekleştirdiği yatırımlar oldu. Bugün bu ağırlığın hafiflediğini söylemek için erken. Fakat Anadolu'da da neredeyse yoktan var edilen bir sanayi var. Anadolu kentleri sanayi ve istihdam açısından eskisi kadar bakir ve kurak değil. İstihdamın, sadece devlet daireleri ve kent çevresine serpiştirilmiş birkaç un ve yağ fabrikası ile sınırlı kaldığı kentlerimiz hala var. Fakat eskiden fotoğrafın tümünü kapsayan bu görüntü önemli ölçüde azalmış durumda.”

Ekonomist Dergisinin Anadolu Kaplanı olarak nitelendirdiği “Anadolu 500” Araştırmasında 47 ilin şirketleri listeye girmeyi başarırken, Konya’dan Konya Şeker dışında 21 şirket daha listede yer aldı. Toplamda 73,4 Milyar Lira ciro yapan 500 Anadolu Kaplanı arasında son 10 yıl içerisinde gerçekleştirdiği 600 Milyon Dolarlık yatırımla bir yandan üretimini, üretim çeşitliliğini ve cirosunu artıran Konya Şeker, sağladığı doğrudan istihdamın yanında tarımsal üretim hacminin genişlemesini sağlayarak yan sektörler ve tarımsal istihdamı da canlandırdı ve “Anadolu 500” sırlamasının tepesinde yer alarak bu araştırmaya da damgasını vurdu. Tamamlanan üretim tesislerinin birer birer işletmeye alınması ve ürün yelpazesinin genişlemesiyle yapılan yatırımların sonuçları cirosuna yansımaya başlayan Konya Şeker’in yakaladığı büyüme ivmesi, şirket ve sanayi istatistikleri ile yapılan değerlendirmelere de yansıyor. Nitekim Konya Şeker’in bu başarılı performansı ülke genelinde yapılan son iki araştırma ile de tescillendi. Önce İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından yayınlanan “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” Araştırması Konya Şeker’in bir önceki yıla göre aralarında beyaz eşya üreticilerinden, otomotive uzanan 22 sanayi devini geride bırakacak büyüme gerçekleştirdiğini ortaya koydu ve Konya Şeker’i Türkiye’nin 36’ncı Sanayi Devi ilan etti. Şimdi de Ekonomist Dergisi Konya Şeker’in “Anadolu 500” Araştırmasına göre Anadolu Kaplanlarının Şampiyonluk kürsüsünde yer aldığını açıkladı.

Ekonomist ile Fortis Bank işbirliğiyle gerçekleştirilen ve “Anadolu’nun 500 Kaplanı” adı verilen değerlendirmede 6 yıldır aralıksız olarak ilk 10 içerisinde yer edinen Konya Şeker, Anadolu’nun en büyük 500 şirketi içerisinde 892 milyon liralık cirosuyla sektöründe liderlik koltuğuna oturdu ve Anadolu’nun en büyüğü oldu. Araştırmada, Konya Şeker’i Eskişehir’den Eti Pazarlama A.Ş. ve Balıkesir’den Banvit izledi.

Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk’un yönetiminde son on yılda her yıl bir önceki yıldan başarılı bir büyüme performansı sergileyen ve gösterdiği performansla istikrarlı bir büyüme stratejisi için örnek gösterilen Konya Şeker, son 10 yılda cirosunu %1.708 oranında artırırken, dönem karlılığını % 53.832, öz kaynaklarını % 8.631, sermayesini ise % 13.650 oranında yükseltti.

Ekonomist’in Fortis Bank işbirliğiyle gerçekleştirdiği “Anadolu 500” araştırmasında, Konya Şeker gıda sektöründe Anadolu’nun en büyük şirketi olarak ilan edilirken, Türkiye’de ilk defa ortakları üreticilerden oluşan bir tarımsal üretim kooperatifine ait sanayi kuruluşu, ekonomik araştırmalarda üst sırada yer aldı.

Ortaya koyduğu vizyon ve yaptığı yatırımlar sonucu Konya Şeker’in sanayi devleri arasında üst sıralara tırmanmasını ve markalaşmasını sağlayan Recep Konuk, Konya Şeker’in belli bir bölgeye sıkışmış sanayi yapılanmasının değişmesi için mücadele ettiğini ve Anadolu insanının yerinden yöresinden kopmadan kalkınmanın nimetlerinden yararlanması, zenginliğin kentten köye her yere ve herkese ulaşması için “yurt sathına dengeli bir şekilde dağılmış sanayi yapılanması” fikrini, yaptığı yatırımlarla kuvveden fiile geçirdiğini belirttiği değerlendirmesinde şunları söyledi;

“Araştırmanın sonuçlarını, hele hele de bu araştırma ile Konya Şeker’in başarısının Türkiye’nin en saygın dergilerinden biri tarafından bir kez daha ilanını önemsiyoruz. Bu bizim için onur vesilesidir. Ancak ben araştırma sonuçları ilan edilirken yapılan tespitleri daha çok önemsiyorum. Ekonomist şunu söylüyor; bir, ekonominin yani sanayinin Marmara Bölgesi'ne sıkışması yıllarca önlenemedi. İki, Anadolu'da neredeyse yoktan var edilen bir sanayi var. Üç, artık Anadolu sanayi ve istihdam açısından eskisi kadar bakir ve kurak değil. Bu tespitler önemlidir. Hepsinin altına imzamı atarım. Bizim çabamız ve gayretimiz zaten Marmara’ya sıkışmış bir ekonomik hayatın değişmesi içindi. Biz zaten o sanayileşme stratejisine isyan ediyor, o yapıyı değiştirip Anadolu’yu da kalkınmanın nimetleriyle buluşturmak, zenginliği her ile her köye ulaştırmak gerektiğini savunuyorduk.

Biz Konya Şeker olarak bu yolda tek başımıza yürüdüğümüzü düşünmüyoruz, mesela Konya’dan bizim dışımızda 21 şirketimiz daha var, Anadolu 500’de ve bu sıralamaya henüz girememiş 10’larca işletmemiz daha var. Anadolu’nun çeşitli kentlerinde de yüzlerce işletme Anadolu’nun sanayisini öne taşımaya, kendilerine pazarlarda yer açmaya gayret gösteriyor, fırsat kapılarını zorluyor. Büyük küçük hepimiz aynı gayretin içindeyiz; topyekün kalkınma, ülke sathında sanayileşme. Ben yıllar önce söylediklerimi hatırlatmak istiyorum; Bu ülkenin birliği, dirliği, gelişmesi ve kalkınması Anadolu’nun değer yargılarının yaşatılmasından geçer. O değerlerin yaşatılabilmesi de ancak Anadolu insanının yerinden yöresinden kopmadan istihdam edilebilmesi ile mümkündür. Değerlerimizin göçün etkisiyle erozyona uğramasını, yozlaşmasını önlemek de ancak sanayi tesislerinin yurt sathına dengeli dağılmasıyla olur.

Bizim Marmara’ya ve özellikle de İstanbul’a sıkışmış kalkınma modeline itirazımızın ana fikri budur ve görünen o ki bizim gibi aynı kaygıları taşıyan, aynı yaklaşımı paylaşan girişimci sayısı artmıştır. Anadolu itiraz ettiği bu yapıya cevabını sanayileşerek vermeye başlamıştır. Anadolu sermayesinin artık 250 ile tarif edilemeyecek kadar büyümesi bunun işaret fişeğidir. Yoktan var edildiği tespiti yapılan ve bizce de doğruluğu tartışmasız Anadolu Sanayisinin artık Anadolu’da fabrikalar açması, istihdam kapıları aralaması önemlidir. Zenginliğin ve kalkınmanın nimetlerinin Anadolu’ya ulaşmasına ömrünü adamış insanlar için bu tespitleri duymak yeni bir heyecan kaynağıdır, yeni yatırımlar ve yükselen fabrikalar için teşvik unsurudur.

Anadolu’nun zenginlikle buluşmasının yolunun yurt sathına dengeli bir şekilde dağılmış sanayi yapılanmasından geçtiğine inanan ve bu fikrin sadece savunucusu olmayıp fiili yatırımlarla bunu gerçekleştirmenin mücadelesini veren Konya Şeker’in bu araştırmada öncü hale gelmesi bizim için gerçek bir şeref nişanesidir. Ekonomist Dergisince yapılan araştırma ve değerlendirmede Anadolu kaplanları arasında sektöründe Anadolu’nun en büyüğü olarak belirlenen Konya Şeker bir üretici kuruluşudur. Bir kooperatif şirketidir. Bu önemlidir. Çok ortaklı şirketlere karşı yanlış bazı ön yargıları Konya Şeker’in gösterdiği performans yerle bir etmiştir. Bir diğer ayrıntı, listenin tepesinde artık bir tarımsal sanayi kuruluşu vardır. Bu da ülke tarımı ve tarım sektörü açısından son derece önemlidir. Çünkü ülke tarımına karşı yanlış bir ezber tekrarlanıyor. Tarım sektörünün gelişime ve yeniliğe kapalı olduğu iddia ediliyordu. Konya Şeker gösterdiği bu performans ile bu iddiayı da tekzip etmiştir. Biz listede ulaştığımız nokta ile elbette gurur duyuyoruz ancak fotoğrafın verdiği ayrıntılarla daha çok ilgileniyoruz. Bu bir süreçtir. Hep daha çok üretmeyi hedefledik. Üretirken de, daha çok ürettirmeyi hedefledik. Bu halisane yaklaşım, üretim odaklı yatırım planlaması bizi sanayi devleri arasında liderliğe taşıdı. Aynı iddia ve yaklaşımımız devam ediyor. Biz Konya Şeker olarak bu yetmez diyoruz. Daha çok yatırım, daha çok ürün, daha çok üretim diyoruz. Biz listedeki bugünkü yerimize 10 yıldır yaptığımız yatırımlarla ulaştık. Önümüzde daha nice on yıllar var ve gönlümüzde o on yıllarda coğrafi sınırların da ötesini zorlamak var.”

www.recepkonuk.com.tr