Panek Et-Süt Entegre Gıda Kompleksi

Dünya şeker sektörünün devleri Konya'da buluştu.

Uluslararası Pancar Ekicileri Konfederasyonu “CIBE”ye üye ülkelerdeki sektör temsilcilerinin katıldığı ve yılda bir kez gerçekleştirilen Teknik Kongresi bu yıl Konya’da yapıldı.

Avrupa Birliği ülkelerinden oluşan ve pancar şekeri sektörünün dünyadaki en büyük kuruluşlarından biri olan CIBE’de, 22 Avrupa Birliği üyesi ülke dışında İsviçre ve Türkiye olmak üzere toplam 24 ülke temsil edilmektedir. Avrupa Birliği üyesi ülkeler dışında bir ülke olarak Pankobirlik/Türkiye’nin CIBE’ye üye olarak kabul edilmesinde, 1950’li yıllara dayanan ciddi kurumsal yapısı, öncü niteliğindeki büyük yatırımları ve bir çiftçi kuruluşu olarak sermayenin tabana yayılması önemli rol oynamıştır. 8 Kasım 2007 tarihinde Konya Rixos Hotel’de düzenlenen teknik kongreye CIBE’ye üye ülkelerden Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika, Finlandiya, Romanya, İsveç, Polonya, Avusturya temsilcileri ile AB delegasyonunu olan temsilciler katıldı. Toplantıya ayrıca Konya Valisi Osman Aydın, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Türkiye şeker sanayi ve pancar tarımı sektörünü ilgilendiren kamu kurum ve kuruluşlarının üst düzey bürokratları, Pankobirlik Yönetim Kurulu Üyeleri ile Pankobirlik’e bağlı Kooperatif Yönetim Kurulu Başkanları ve CIBE Komitelerinde görevli kooperatif Yönetim Kurulu Üyeleri katıldı.

Pankobirlik ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk tüm konukları ve katılımcıları Mevlana Yılı’nda Konya’da ağırlamaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek başladığı açılış konuşmasında, AB ile entegrasyonda Türkiye’de pancar tarımı ve şeker sektörü ile Konya Şeker’in faaliyetleri ve yatırımları hakkında bilgi sundu.

Konya Valisi Osman Aydın’ın Konya’nın ülkemiz ve şeker sektörü adına böylesine önemli bir toplantıya ev sahipliği yapmasından duyduğu mutluluğu ifade eden konuşmasından sonra kürsüye gelen Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Hoşgörü ve Mevlana şehri Konya’nın bu tür etkinliklerle adının duyulmasından büyük mutluluk duyduğunu, Konya’nın her geçen gün Kongreler şehri olduğunu ifade etti.

Teknik Kongre’ye AB Delegasyonu Tarım Komisyonundan Uzman Gabor Zsugyelik’in “AB’de Şeker Sektörünün Durumu ve AB Şeker Reformu ile İlgili İlk Deneyimler” başlığı altında sunduğu tebliğ ile devam edildi.

AB şeker reformu ile ilgili alınan bir dizi önleme rağmen çiftçinin pancar üretiminden vazgeçmemesi AB’de reform ile ilgili yeni önlemlerin alınması sonucu doğurmuştur. Kongrede reformun ilk iki yılını değerlendiren Gabor Zsugyelik söz konusu yeni önlemlerin temelinde kota fazlası pancarın etanole dolayısıyla enerjiye yönlendirilmesinin bulunduğunu da belirtti.

Teknik kongrede CIBE Bioetanol Pancarı ve Endüstriyel Pancar Alım Sözleşmeleri Araştırma sonuçları da aktarıldı. Söz konusu araştırma sonuçları, AB’de kota fazlası pancarın bundan böyle fiyat düzenlemeleri ağırlıklı olarak biyoetanol (Yenilenebilir Enerji) amaçlı sözleşmeli pancar üretimine yöneleceğinin kesinleştiğini de ortaya koydu.

Kongreye katılan Dünya’nın önde gelen şeker ve ona bağlı enerji üreten sanayici ve iş adamları ikili görüşmelerle karşılıklı işbirliği, yatırım ve özelleştirmede muhtemel ortaklık imkanlarını değerlendirdiler.

Kongreye, panel bölümünün ardından Çumra Şeker Entegre Tesisleri gezisi ve Mevlana Müzesi ziyareti ile devam edildi. CIBE Teknik Kongresi 8 Kasım akşamı konuklara sunulan Lirik Tarih Gösterisi ve Gala Yemeği ile son buldu.

Pankobirlik ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, CIBE Teknik Kongresi’nin Türkiye’de gerçekleşmesinin şeker sektörü adına çok önemli bir gelişme olduğunu, AB’nin yeni şeker reformu çerçevesinde çiftçinin mağdur edilmemesi stratejisinin benimsendiği gerçeğinin kongrede de ortaya konduğunu belirtti.

Bu çerçevede şeker pancarından biyoetanol üretiminin tüm AB’de benimsenen bir politika olarak ön plana çıktığını belirten Recep Konuk; Çumra Şeker Entegre Tesislerinde Biyoetanol deneme üretiminin başlamasının Konya Şeker’in vizyonunu ortaya koyması ve Türk pancar üreticisinin geleceği açısından çok önemli olduğunu ifade etti.

Bu tür uluslararası toplantıların sadece Pankobirlik ve pancar üreticisinin değil, Türkiye’nin şeker sektörü ve yenilenebilir enerji kaynakları açısından Dünya ile Entegre olmasının önünü açması bakımından önemli olduğunu vurgulayan Recep Konuk, Konya’da Türk kültürünün zenginliğini Uluslararası Avrupa Pancar Ekicileri ve Şeker Sektörünün lider kuruluşlarının yöneticilerine tanıtma fırsatı bulmaktan büyük mutluluk duyduğunu da ifade etti.

www.recepkonuk.com.tr