Panek Et-Süt Entegre Gıda Kompleksi

Çumra Şeker Entegre Tesisleri, yabancı üniversitelerin de ilgi odağı haline geldi.

Stuttgartlı Öğrenciler “Teknokent” Çumra’da
Çumra Şeker Entegre Tesisleri’ni gezen ve ilgililerden bilgi alan Almanya’nın Stuttgart Üniversitesi öğrenci ve öğretim görevlilerinden oluşan heyet, son modern teknolojiyle donatılan Çumra Şeker Entegre Tesisleri’nden çok etkilendiklerini belirterek, hiçbir enerji ve atığın ziyan edilmeden tekrar verimli bir şekilde kullanılmasını ise, “Geleceğe dönük yaklaşım” olarak değerlendirdiler.

Üniversite öğrencilerinin başında bulunan Prof.Dr. Gerhard Hadler ile Prof.Dr. Simone Plahuta, iki yıl önce de Çumra Şeker Entegre Tesisleri’ni ziyaret ettiklerini ancak, bu gelişlerinde Çumra Şeker’i çok gelişmiş bulduklarını, iki yıl öncesine göre büyük farklılıklar yaşadıklarını ve özellikle yeni yatırımlardan oluşan Etanol, Çikolata ve Şekerleme Tesisleri’nden çok etkilendiklerini söylediler.

Prof.Dr.Gerhard Hadler, tarımın Anadolu halkı için çok önemli olduğunu gördüklerini ifade ederek, “Konya Şeker, halkın ürün yetiştirmesinde ve yetiştirilen tarımsal sanayi ürünlerinin değerlendirilmesi noktasında örnek bir kurum haline gelmiş. Halka ve özellikle de tarıma öncülük ediyorlar. Şekerleme ve çikolata ürünlerinin üretimi de bunu gösteriyor. Konya Şeker’in tek amacının hammadde üretimi olmaması ve bir ürünün diğer ürüne hammadde olarak üretilip entegre tesise dönüştürülmesi çok önemlidir. Bu arada diğer ürünlere de yönelmesi Konya Şeker’in dünyada yer edinmesi açısından çok etkileyici olacaktır” dedi.

Konya Şeker’in sadece kristal şeker üretimiyle sınırlı kalmayıp diğer şekerleme ve çikolata ürünlerini de üretmesinin doğru bir tercih olduğunu, bugün dünyada şeker fiyatlarının sürekli aşağı çekildiğini belirten Prof.Hadler, “Bu açıdan da bakıldığında Konya Şeker yöneticilerinin bu ürünleri üretmesi hem tarımın devamlılığını sağlamak, hem de ekonomisini güçlendirmek, yani üreticilerin daha çok para kazanmaları adına doğru bir yoldur. Bu Türkiye içinde önemlidir. Zira, Türkiye bu yaklaşımla tarımdan sanayi şehrine de geçişi hızla kolaylaştıracaktır” diye konuştu.

Çumra Şeker Entegre Tesisleri’nin her bölümünü gezen ve tesisleri en ince ayrıntılarına kadar inceleyen Stuttgart Üniversitesi öğrencileri de, Türkiye’nin AB ülkelerine gıda sağlayacak kapasitesinin bulunduğunu, Konya Şeker ve buna benzer tesislerle kırsal kalkınmanın sağlanacağını ve şehre göçün önleneceğini, Konya Şeker’in ise bu görevi fazlasıyla yerine getirmiş olduğunu gördüklerini ifade ederek, “Çünkü Konya Şeker, halka tarım yapabilmesi için bir perspektif sunuyor” şeklinde konuştular.

Stuttgart Üniversitesi öğrencileri ve öğretim görevlileri, Çumra Şeker Entegre Tesisleri’nde üretimi yapılan şekerleme ve çikolata ürünlerini büyük beğeniyle tadarken, başta Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk olmak üzere tüm Konya Şeker çalışanlarına teşekkür ettiler.

www.recepkonuk.com.tr